Ik mag nog blijven leven

Gistermiddag wandelde ik met een vriend. Hij vertelde over zijn vriend Tim die longkanker heeft en niet meer lang te leven heeft. Misschien dagen, weken? Gisteren waren ze nog uit eten, Tim in een rolstoel aan de beademing. Ik ken Tim niet persoonlijk, heb wel een beeld gekregen. Een man in de vijftig, met pit, sportman, motorrijder, met vriendin en nog volop plannen. Enkele uren na onze wandeling kwam het appje ‘’Tim is vanmiddag overleden’’. Zo snel, wat verdrietig en tegelijk wat fijn dat zijn lijdensweg voorbij is.

S’avonds lag ik in bed, deed mijn dankbaarheidsritueel voor het slapen gaan. Dankbaarheid is een energie met een hoge – ze zeggen de hoogste – trillingsfrequentie. Als je je down voelt of ontevreden, helpt het je om dagelijks te oefenen in dankbaarheid. Ik laat spontaan opkomen waar ik die dag dankbaar voor ben. Dat kan iets groots zijn of iets heel kleins, zoals een mooi vogeltje of de warmte van een zonnestraal, een knuffel, een mooi gesprek.  Ik voelde dat ik dankbaar ben dat ik nog mag blijven in het leven. Dat ik nog de kans krijg om vanalles mee te maken, te ontdekken, te beleven, uit te proberen.

Het leven voelt niet altijd als gemakkelijk, is regelmatig als een uitdaging. En toch ben ik dankbaar, heel dankbaar. Blij dat ik leef, steeds blijer. En het raakt me hoe ook de moeilijke ervaringen vol mooie lessen zitten die me laten groeien. Ik ben dankbaar dat ik dit nu zo ervaar want ik kende vroeger ook de weerstand tegen het leven, depressiviteit, er niet willen zijn. En dat voel ik niet meer. Ik voel dat het leven heel rijk is en een geschenk. Ik ben hier om te leren, groeien en bloeien. Voor je het weet is het voorbij en moet je misschien gaan terwijl je nog niet wilde. De dood nodigt me uit om nog meer te leven. De mensen die sterven, zijn vaak een wake up call. Niet meer uitstellen wat ik altijd al wilde doen, mijn dromen niet vergeten maar leven, het verleden loslaten, de leiding nemen over mijn leven, kiezen voor levensgeluk. Het leven is NU.

Dus als je nog je een droom hebt die binnenin jou ligt te wachten, als je nog dat ene wilde zeggen tegen die ene, als je nog …. Doe het nu. Doe vandaag iets, al is het een kleine stap. Open je voor het leven, laat het binnenkomen.

En dankjewel Tim voor deze reminder. Rust zacht.

Liefs, Eveline