Stembevrijding ~ Bevrijd je stem, bevrijd jezelf

Wil jij dit ook?

  • Je eigen stem ontdekken
  • Moeiteloos zingen vanuit ontspanning
  • Jezelf uitdrukken in vrijheid, vanuit je gevoel en authentieke zelf
  • Jezelf bevrijden van oordelen over jezelf, je stem, je expressie
  • Je eigen ruimte innemen en zelfvertrouwen versterken
  • Stress en spanningen loslaten met behulp van je eigen stem
  • Uit je hoofd en in je lichaam, meer in contact met je gevoel
  • Je zelfhelend vermogen versterken met de transformerende kracht van klank
  • Je creativiteit en speelsheid ontwikkelen
  • Samen met anderen zingen, klinken, geluid maken

Je stem, ingang naar vrije expressie

Je stem is misschien wel je meest expressieve middel tot communicatie. Ieder mens heeft een unieke stem. En het kan spannend, kwetsbaar voelen om die echte stem te laten horen. Zeker bij improvisatie, zonder houvast van woorden of noten, gewoon alleen dat geluid laten horen dat er nu is. Bij stembevrijding zing je vanuit je gevoel, zonder vaste tekst of melodie. Je maakt ruimte in jezelf, je bevrijdt jezelf, je laat los.

Het gaat niet over ‘’mooi’’ zingen. Je laat komen wat er gehoord wil komen. Improviserend volg je jouw impulsen. Van binnen naar buiten. Je geeft jouw geluid aan de wereld, hier ben ik! Met je echte, ongepolijste geluid, zuchtend, jabberend, klagend, klinkend.

Je oefent spelenderwijs in vrijer zijn, ruimte innemen, hoorbaar zijn, voorbij je comfortzone groeien, vertrouwen op jezelf en jezelf accepteren en liefhebben met alles wat je in jezelf tegenkomt.

Minder stress, meer energie

Het maken van klanken vanuit je gevoel, improviserend, werkt bevrijdend. Je maakt contact met jezelf en met diepere lagen in jezelf. Je lichaam is een klankkast. En geluid is niet anders dan trilling, vibratie. Door te bewegen en geluid te maken, tril je als het ware je innerlijke spanningen los en die kun je dan laten klinken. Dat werkt helend en ontspannend. Je weer-klinkt wat in jou leeft. Geblokkeerde energie kan vrijkomen en je levensenergie stroomt weer.

Zingen, dus ook stembevrijding, geeft ontspanning. En het is gezond. De Universiteit van Frankfurt heeft aangetoond: zingen stimuleert de adem en de bloedsomloop, doet stresshormonen afnemen én werkt stressverlagend. En dit effect is er ongeacht of je zuiver zingt.

Sessies en workshops

Ik geef individuele sessies stembevrijding en workshops. In een individuele sessie kan ik alle aandacht geven aan jouw persoonlijke vraag. Dat kan een blokkade zijn rondom zingen of spreken in het openbaar. Of een blokkade vanuit schaamte of zelfveroordeling die jou ook op andere levensgebieden belemmert. Ook wanneer je teveel in je hoofd leeft en onvoldoende contact hebt met je lichaam en je gevoelens helpt een sessie stembevrijding.

De workshops vind je via de agenda. Wil je meer weten over de vormen van stembevrijding die je in een workshop kunt ervaren. Lees meer

Voor wie?

Iedereen heeft een stem en iedereen kan zingen. Stembevrijding is geschikt voor iedereen! Bij psychiatrische aandoeningen zoals psychose is het verstandig eerst je behandelend arts te raadplegen. Stembevrijding werkt namelijk openend en intensiveert je gevoelservaring.