Vormen van stembevrijding

De vormen waarin ik stembevrijding geef, zijn gebaseerd op de werkwijze van Marius Engelbrecht.

Helende stem

Helende stem is meer naar binnen gericht zingen waarbij je stem werkt als medicijn. Je kunt je lichaam zien als een klankkast. Klank is trilling, dat voel je als je een klank maakt en je hand op je keel legt. Door te klinken, brengen we ons lichaam in trilling en trillen we letterlijk los wat vast zit. Geblokkeerde energie kan hierdoor weer gaan stromen. We kunnen elk deel van ons lichaam of bepaalde spanningen of thema’s in ons leven een stem geven. Je hart klinkt weer anders dan je buik of je gespannen rug. Je geeft een lichaamsgebied aandacht en laat het klinken. Wat heeft het te vertellen, wat is het verhaal, wat heeft het nodig? Je luistert met een open, liefdevolle en nieuwsgierige houding, zonder oordeel. Je verdiept het contact met je lichaam. Eigenlijk is het mindful zingen. Het laten horen wat er in je leeft, is op zichzelf al een bevrijdende ervaring. Eindelijk krijgt dat deel van jou een stem! Stemexpressie versterkt op deze manier je zelfhelend vermogen.

Het lied van je verlangen

Ieder mens heeft zo zijn verlangens, groot en klein. Misschien wel een verlangen voor een nieuw jaar. Alles wat je aandacht geeft, groeit. En zo is het ook met onze verlangens. Je stem kan je helpen om je verlangens te realiseren, om een nieuwe realiteit te scheppen afgestemd op wat je van binnenuit wilt. Klank heeft creatieve scheppingskracht. Klank is feitelijk een trilling die materie in beweging brengt en dus ook jou in beweging kan brengen vanuit je verlangen, je hartewensen. Je verkent al klinkend jouw verlangen, je krijgt er meer contact mee, het krijgt een eigen stem. En je kunt ook stem geven aan hetgeen je belemmert om verlangens te realiseren. Als ook dit deel van je is gehoord, kan het losgelaten worden en komt er meer ruimte voor wat je echt wilt.

Oerzang – Ritme

Oerzang is meer naar buiten gericht klinken. We klinken ritmisch en laten onze beweging en stem samengaan. Vanuit de beweging volgt het geluid. Stampend, bewegend, klinkend kom je in contact met je kracht, je innerlijk vuur, je passie. Je laat horen wat er in je leeft. We klinken alleen of samen. Oerzang herinnert aan de stammen van vroeger die samen zongen en elkaar steunden in goede en slechte tijden. Een gevoel van verbondenheid waar je weer contact mee maakt.

Oerzang – Jabberen

Jabberen of brabbeltaal of neadertaler taal, het is de oertaal waar we allemaal vandaan komen. En de taal die we als klein kind spreken. Normale taal komt meer vanuit je hoofd, jabber meer vanuit je hart en buik. We kunnen jabberend praten en zingen. Het mooie van jabberen is dat je heel veel kwijt kunt zonder dat jij of de ander het mentaal hoeft te begrijpen. De essentie van wat je wilt delen, wordt wel begrepen op het niveau van hart en buik. Al jabberend kan je hoofd meer loslaten en landt je meer in je lichaam. Je ervaart meer rust en een diepere verbinding met jezelf en de ander.